Buza

Comuna Buza se află în nord-estul judeţului Cluj, la 80 de km de Cluj-Napoca, 50 de km de Dej şi 35 de km de Gherla. Este situată la poalele Dealului Ascuţit, care aparţine dealurilor Jimborului, fiind extinsă pe o suprafaţă de 2.937 ha. Buza se învecinează cu comunele Ţaga, Geaca, Cătina şi Chiochiş, teritoriul comunei fiind traversat de râul Valea Buzei.


Comuna este compusă din: Buza - reşedinţă de comună şi satul Rotunda.


Primele informaţii cunoscute despre Buza există din anul 1329, din arhiva regenţiei Ardealului, a judeţului şi din Consignaţia de Stat Topografică a Pricipatelor Transilvaniei. În acel an avea denumirea de "Buza", iar câteva sute de ani mai târziu, în 1644 apare menţionată ca "nobila Buzah", şi în 1831 sub numele de "Besoten". În decursul timpului zona a fost proprietate a mai multor nobili.

 

Evenimente locale


Comuna Buza oferă localnicilor şi turiştilor posibilitatea de a participa activ în cadrul sărbătorilor locale:
• Ziua localităţii Buza, în prima duminică din luna septembrie, moment în care localnicii sărbătoresc recolta bogată şi bucuria că sunt împreună sănătoşi;
• "Balul Bobocilor" organizat pe 1 februarie, când se sărbătoreşte renaşterea naturii;
• Prima duminică din luna octombrie, serbează Ziua Recoltei, moment de bucurie aromat de mirosul de mere coapte, gutui parfumate şi struguri dulci.

Înapoi