Casa memorială Sütő András

Casa memorială Sütő András

Sütő András s-a născut la 17 iulie 1927 în satul Cămăraşu din judeţul Cluj. Studiile liceale le-a urmat la colegiile reformate din Aiud şi Cluj, după care a urmat cursurile Universităţii de Teatru din Cluj. A publicat prima oară la vârsta de 18 ani, prima sa lucrare intitulându-se "Scrisoare către un prieten român". Între 1951 şi 1954 a fost redactor-şef al revistei "Falvak népe" (Viaţa satului) din Bucureşti. Din 1954 s-a stabilit la Târgu Mureş, unde a desfăşurat o bogată activitate publicistică.


În anii 1950 proza şi dramaturgia lui Sütő respectă obedient canoanele ideologiei proletcultiste tipice epocii care sunt reflectate în titlurile făţiş populiste ale volumelor sale, cum ar fi: „Mămăligă cu brânză" (publicat în 1954, în colecţia „Ogoare noi"), „Soldatul necunoscut" (publicat tot în 1954, în aceeaşi colecţie). Aceste scrieri, care au ca personaje ţărani ardeleni de etnie maghiară, nu arareori având impulsuri piromanice şi posedaţi de „ura de clasă" de rigoare a epocii. Mai târziu, proza lui Sütő devine oarecum mai sofisticată cu volumul „Rătăcirile lui Salamon" (publicat în 1957).


Casa memorială Sütő András


Casa memorială cuprinde o expoziţie care reconstituie, cronologic, etape din viaţa scriitorului şi momente legate de activitate sa literară.

Galerie Foto

Înapoi